
Институт по Овощарство – Пловдив
Институтът по овощарство в Пловдив (ИО) е приемник на Опитната станция по овощарство, учредена в началото на 1950 г. През 1952 г. станцията е преобразувана в Институт по овощарство с Постановление №715 от 28 август на Министерски съвет.
Основни направления на научните изследвания
Основните научни изследвания са свързани с интродуциране, съхранение, проучване и управление на овощни генетични ресурси, селекция на нови овощни сортове, биотехнологични и вирусологични подходи в селекцията и размножаването на овощните видове, създаване или усъвършенстване на технологии за отглеждане на овощни градини и икономически изследвания в овощарството.
„Съвременни селекционни програми, целящи създаване и въвеждане на нови сортове и сорто-подложкови комбинации, подходящи за отглеждане у нас”
Проучванията са насочени към следните актуални научни проблеми:
- събиране, съхраняване, изучаване и използване на генетичните ресурси при овощните растения;
- генетични, селекционни, имунитетни и биотехнологични изследвания за създаване на нови сортове и подложки в овощарството;
- развитие на методите и средствата за повишаване продуктивността на овощните култури и най-вече качеството на плодовата продукция.
„Технологични подходи за отглеждане на овощните култури с преобладаване на екологосъобразни решения и минимален екологичен риск”
Изследванията са насочени към разработване и внедряване на научнообосновани технологии за отглеждане на овощните култури в съзвучие с принципите на устойчивото земеделие и екологичното производство на плодове.
Сред основните области на изследване са:
- минерално хранене на овощните растения и торене;
- воден режим на овощните растения и почвата при напояване;
- планиране и управление на поливния процес;
- внасяне на агрохимикали с поливната вода;
- икономика и маркетинг.
„Растително - защитни подходи за контрол на болести, неприятели и плевели, пригодни за приложение в условия на конвеционално, интегрирано и биологично плодово производство, на основата на опазаване биоразнообразието и околната среда от замърсяване с песетциди.”
Проучванията са насочени към интегрирана и биологична борба с болести и неприятели; проучвания върху епидемиологията на икономически важни вирусни болести; системи за поддържане на почвената повърхност и контрол на заплевеляване в овощни разсадници, млади и плододаващи овощни насаждения.
„Размножаване, отглеждане и биотехнологии при овощните растения”
Изследванията са насочени към схеми на засаждане и архитектура на овощното дърво в зависимост от хабитуса на растеж и плододаване, методи на размножаване, биотехнологични методи за размножаване на подложки и сортове.
ИО включва секциите „Селекция и генетични ресурси“, „Воден режим и минерално хранене“, „Растителна защита“ и „ Размножаване, отглеждане и биотехнолигии“.
Продукция и услуги, които се предлагат
Овощен посадъчен материал от семкови и костилкови видове, орех, лешник, киви, касис, малина и ягода.
За улеснение на клиенти, които създават градини по проекти, се сключват предварителни договори за производство на необходимия посадъчен материал.
Предлагат се подложки за ябълка и праскова, както и свежи плодове от ябълки, череши, праскови и сливи.
Осигуряват се консултации с високо квалифицирани специалисти, включително и чрез посещения на място.
Организират се семинари и открити дни по важни въпроси, касаещи овощарството.Предлагат се лицензи за производство на посадъчен материал от сортове, създадени в ИО.
Извършват се почвени и растителни анализи и се изготвят препоръки.
Виж всички материали за Институт по Овощарство – Пловдив
Снимка: от сайта на Института

РЕКС КОМЮНИКЕЙШЪН ЕООД
Стара Загора
Изработка на сайтове, Графичен, Уеб и Интериорен дизайн, Реклама от Web Designs Ltd - Professional D
Русе