Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив
С ПМС №239 от 15.10.2010 г. Институтът по консервна промишленост в Пловдив, основан през 1962 г. с ПМС № 163 от 27.09.1962 г., е преименуван в Институт за изследване и развитие на храните (ИИРХ), запазвайки статута си на юридическо лице в системата на Селскостопанска академия в София. Промяната е продиктувана от новите приоритети на българската хранителна индустрия и е в унисон със световните тенденции в развитието на хранителната наука.
Основни насоки на научните изследвания
Предметът на дейност на Института е разработване на нови технологии и нови асортименти здравословни и функционални храни и напитки, отговарящи на критериите за качество, безопасност и достъпност. Институтът има разработени Технологични инструкции за консервната промишленост в девет тома.
Научноизследователската, приложната и обслужващата дейност на ИККХ се извършва в отделите „Хранителни технологии“ и „Лаборатория за изпитване на храни“.
Институтът разполага със специализирана изследователска база и висококвалифициран персонал от 14 научни работника и има програмна акредитация от НАОА за обучение в образователната и научна степен „Доктор“ по научна специалност „Технология на плодовите и зеленчукови консерви“.
Лабораторията за изследване на храни, напитки, води и други продукти е акредитирана съгласно БДС EN ISO/IEC 17025&2006.
Институтът популяризира научните резултати и постижения чрез участие в научни форуми на национално и международно равнище, чрез медийни изяви, интернет и др.
Продукция и услуги, които се предлагат
В ИККХ се предлагат продукти и услуги в следните направления:
- Разработване на хранителни продукти – функционални и традиционни храни за различни потребителски групи;
- Разработване на технологии за преработка на продукти от растителен и животински произход;
- Разработване на Технологична документация и НАССР за хранителни продукти;
- Определяне на сензорни профили на храни:
- Провеждане на потребителски тестове за възприемане и предпочитание, които могат да бъдат част от маркетингово проучване;
- Проучване на потребителското мнение по отношение на хранителни продукти и проблеми, свързани с тях;
- Извършва сензорни изпитвания на консуматори от специфични фокус групи;
- Определяне текстурата на храните – фактор за оценка на тяхното качество и срок на годност;
- Определяне индекса на акустична твърдост на пресни и съхранявани плодове и зеленчуци;
- Установяване беритбената зрелост на плодове и зеленчуци;
- Определяне срок на годност на храни в динамика;
„Лабораторията за изпитване на храни“ извършва аналитични изпитвания по физико-химични, микробиологични и сензорни показатели на 11 групи храни, напитки и води чрез прилагането на над 90 верифицирани и валидирани национални, международни и вътрешно лабораторни методики.
Виж всички материали за Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив
Снимка: от сайта на Института