x
Национална мрежа за
селско стопанство
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук
nikolai hristev
Добавен от:
niki74

Въпросът е изпратен на: 2012-02-22 10:23:32

До: Цветан Димитров ( зам.министър на МЗХ - ресор - животновъдство )

Здравей те.Искам да попитам фермер които отглежда зайци може ли да направи мини кланица по всички нормативни изисквания.От която да се продава продукция на пазара? Може ли да се участва по програма? БЛАГОДАРЯ

Отговор на Цветан Димитров ( зам.министър на МЗХ - ресор - животновъдство ):   Възможно е при спазване на изискванията на Наредба № 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Производството на зайци, предназначени за директна доставка, се извършва в животновъдни обекти, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинска дейност (ЗВД). Малко количество месо от заклани във фермата зайци е не повече от 100 броя зайци на месец. Клането, обезкървяването, одирането и изкормването и разфасоването на зайците за директна доставка се извършва в обособено за тази цел помещение/я, в което/ито работните места за всяка операция са разделени по време или място. Месото от зайци се охлажда веднага до температура от минус 2 до 4°С, след което може да се съхранява за срок до 3 дни при тази температура. Охладеното месо от зайци се превозва в специализирани транспортни средства, които могат лесно да се почистват и дезинфекцират. Директни доставки на малки количества месо от зайци се извършват: 1. в обособено помещение във фермата, където е произведен продуктът; 2. до местен обект за търговия на дребно, разположен в същата административна област, на който е ползвател, наемател или собственик извършващият доставката първичен производител (фермер или сдружение на фермери), които го доставят като прясно заешко месо до краен потребител. Към момента е възможно подпомагане по нотифицираната от ЕК Схема за държавна помощ за „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход”. По тази схема приемливите разходи за директни доставки на малки количества месо от зайци са в размер до 11 616 лв., в т.ч: изграждане на обект за търговия на дребно (ново строителство) – до 7 516 лв. или приспособяване на съществуваща сграда/помещение за нуждите на обект за търговия на дребно – до 2 776 лева; закупуване на 1 бр. електронна търговска везна – до 250 лева; закупуване на 1 бр. щанд маса – до 350 лева; закупуване на 1 бр. хладилна витрина – до 2 500 лева закупуване на 1 бр. среднотемпературен хладилник със стъклена врата – до 1 000 лева; За допълнителна информация - ОД на ДФ “Земеделие” по място на осъществяване на дейността.  

questions