x
Национална мрежа за
селско стопанство
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук
Велимир Дончев
Добавен от:
velimirdonchev

Въпросът е изпратен на: 2011-12-30 10:47:26

До: Мирослав Найденов - Министър на земеделието и храните

Защо не приемете задължително условие за производството на кисело мляко, сирене, и кашкавал е те да се произвеждат изключително и само от прясно мляко и закваска както и необходимата им сол.Така хем ще се подпомогнат българските стопани(трудно се превозва прясно мляко на големи разстояния) Хем и аз като потребител ще съм сигурен, че ям кашкавал или сирене или кисело мляко!Днес си купих кисело мляко на което по етикет му е добавяно сухо мляко. А за това което не е написано там мога само да гадая!От къде на къде това ще се казва кисело мляко?

Отговор на Мирослав Найденов - Министър на земеделието и храните: Контролът на безопасността и качеството на храните в България се извършва на всички етапи на производство, преработка, транспорт и дистрибуция на храните, с цел проверка съответствието им с изискванията на европейското и национално законодателство. Съответствието на изискванията за безопасност и качество при производството на млечни продукти с изискванията на европейското и национално законодателство е под непрекъснат контрол на Българска агенция по безопасност на храните. При производството на млечни продукти производителите спазват изготвена от тях технологична документация (ТД), като гарантират безопасността на суровините и на крайния продукт. Те са длъжни да обявят на етикета на продукта всички вложени суровини, съгласно технологичната документация. Една от последните стъпки, които Министерство на земеделието и храните предприе в посока на подобряване качеството на млечните продукти е актуализирането на Българските държавни стандарти (БДС) за определени традиционни български млечни продукти: “Българско кисело мляко”, “Българско бяло саламурено сирене” и “Български кашкавал”. Стандартите имат доброволен характер и в тях са определени изискванията при производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт. При стандартите млечните продукти трябва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на приложение ІІІ, секция ІХ, глава І, т. ІІІ (3) на Регламент 853/2004.  Показателите за безопасност и качество са изцяло съобразени с европейските изисквания. Министерство на земеделието и храните ще продължи да следва инициативите си в посока на повишаване на качеството на храните, гарантиране правата на потребителите и засилване на доверието им в контролните органи.

questions