x
Национална мрежа за
селско стопанство
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Да обсъдим" Дъбенската овца"

Нека обсъдим как можем да използваме ценните качества,на тази уникална Българска порода.Може ли да послужи за създаване на животни с месодайно направление.

28.02.2012 в 12:11

Мнението е редактирано за последно на 2012-02-28 12:36:00
 
Re:

Лальо,
Търси порода от която има бройки и можеш да купиш, тази дори не се знае дали е останала. Преди години взеха да се правят асоциации и защото станаха повече от овцете взеха да създават породи, та да има поне по една на асоциация. Освен това е от Розовата долина, която е с много особен климат, какъвто другаде няма, а и качествата и не са толкова добри, че първо да се плаща една висока цена овца дето се намира трудно, втори път за риска да изпукат като паднат температурите под 15 или се качат над 40 градуса.

28.02.2012 в 18:30

Мнението е редактирано за последно на 2012-02-28 18:31:06
 
Re:

Иванов във връзка с асоциациите за съжаление си прав,НО!Когато не си виждал дори и на снимка дъбенска овца,недей да коментираш качествата и.Прочели сте нещо в нета или в някоя книга от време оно и си правите съчинения с Лальо.

28.02.2012 в 20:22

 
Re:

Дъбенска овца съм виждал, а и като практик мога да я различа от карнобатската и медночервената с които ги бъркат. За продуктивността съм чел разбични неща, но дори най-оптимистичните не са особено впечатляващи. Такива породи се отглеждат ако им вземеш парите за застрашена порода, но не се знае докаго ще бъдат. Като гледам как се размножават като зайци вероятно след 3-4 години няма да са застрашени. Те и отворковците от асоциациите се усетиха и вече кръстосват масово с месодайни за да развалят агнетата и да скубят държавата.

Все пак ако някой отглежда може да сподели резултати.

28.02.2012 в 21:28

 
Re:

Далеч назад във времето Дъбенската има еднакви корени с Карнобадската и други автохтонни породи,но са се превърнали в корено различен тип животни,дори визуално структурата на тялото е лесно различима.Това с тарикатите и далаверата е друг въпрос.Чистите животни все още са на критичният минимум,че дори и под него.А колкото до така наречената подложка(което е обидна дума за всяка една Българска порода)е със сигурност добър вариант.Продуктивните и качества са били селектирани точно за месодайно овцевъдство.

28.02.2012 в 21:55

 
Re: понеже се интересувам професионално -

ще може ли някой от гореписалите да даде малко повече доказателства за: 1. близките корени на дъбенската с карнобатската и меднояервената овце; 2. как така са трудно различими овце с живи тегла 35 и 60 кг; 3. кой и как е прилагал целенасочена селекция в месодайно направление на местна порода овце (понеже всички местни породи са балансирано развъждани за мляко, месо и вълна); 4. кой селекционер и от коя развъдна организация си позволява да прилага кръстосване в определена продуктивност, когато всички развъдни програми за местните породи имат за цел съхраняването чрез чистопородно развъждане.
Ако някой успее убедително да отговори на тези въпроси, значи гледа на темата професионално. останалото е поредното словесно упраьнение на тема развъждане.
(да напомня само, че най-малко публикации за българските породи овце, има точно за дъбенската)

03.03.2012 в 10:27

 
Re:

1.Доказателствата за кая порода има еднакви корени с друга е точно ваша работа.Вие като асоциации,направихте ли едно научно изследване в някоя лаборатория,кой какви гени носи.
2.Двете породи се различават от километър.
3.От където да я погледнеш тази овца,най много клони към месодаен тип.В миналото е нямало строго разделение в типовете,но в така наречената народна селекция пак е имало предпочитания към определени качества.
Не съм член на асоциации нито генен инженер.Написаното от мен е мое мнение,не подкрепено със сериозни доказателства,затова не претендирам че това е истината.

03.03.2012 в 11:02

 
Re:

1. За произхода на дъбенската не знам, никога не съм се интересувал. С еднакъв поизход са карнобатската и медночервената.
2. Аз лично различавам овцете и животните въобще по техни характерни белези, а не по килограмите, защато всички породи без изключение през последните 30-50 години рязко са увеличили теглото и размера си. И аз съм чел за тегла на карнобатски и медночервени по 35-38 кг., но когато се обадих на едни други практици в Карнобат ми казаха, че средното тегло е с 10 - 13 кг. отгоре(30%), а се движи в граници, където и най-леките овце не тежат колкото пише в старите книги.
Няма изявени характерни белези за различаване на медночервената и карнобатската - като ги видиш се усеща. Напр. като цяло опашката на медната е по-дълга, но като цяло, а при 2 овце може да е по-дълга на карнобатската, същото и с вълната, копитата. донякъде по-сигурни са рогата и формата на лицевата част, но трябва да видиш една за да кажеш каква е.
Дъбенската се пазнава сравнително лесно и не по килограмите, а по опашката, стойката, гърба, руното и т.н.
3.
4. Напоследък много животновъди, а е по-правилно да се каже масово, кръстосват чистите породи с други, за да държат бройката им ниска за субсидии. Аз съм питал за животни с документи и почти всеки предлага с пъти повече агнета мелези, основно с месодайни породи.

Относно изследванията на породите няма да кажа, че са най-малко за Дъбенската, защото има и по-зян, но като цяло изследванията за незначителни и България в момента е вероятно най-изостаналата държава в тази област(научни публикации).

03.03.2012 в 12:19

 
Re:

Иванов;С подобряване на фуражната база и правилен подбор на животните е възможно да се променят нещата за тези 50 години които споменаваш,но едва ли е само това.Че го има кръстосването с определена цел е неоспорим факт.

Каракардам;Преди време беше писал,че медночервената е най-близка до каракачанската.Ако не е проблем като по вещ в това обясни какви са доказателствата ви за това.

03.03.2012 в 13:12

 
Re:

Храната му е майката и подбора.При нашите условия не ми говорете за породи.Аз отдавна се занимавам с овце и кози и си създадох линия която ме удовлетворява.Основата беше плевенска черноглава вкарах мерино защото агнетата са скоклести и не тежат,оставих тези които са черноглави но с широки гърбове,след като се оагниха пак ги подбирах по млечност....абе дълга и широка е но да ви кажа крайния резултат -сега имам 85 майки не са много високи но са широки и тежки животни агнетата стават за нула време и предавам на мандрата около 10500-11000л мляко.Вярно е нямат фасон но са продуктивни пък в крайна сметка няма да ходят на ревю я.

03.03.2012 в 19:10

 

Оферти на деня от

Смятате ли, че системите за напояване са в готовност за сезона?

 • Стойчеви 57-62 ООД Стойчеви 57-62 ООД

  Фирма Стойчеви 57-62 ООД е изключителен представител за България на:   Зетор –...

   
  КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ КОСАД СЕМАНС БЪЛГАРИЯ

  ГРУПА КОСАД СЕМАНС УТВЪРДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА СЕМЕНА В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СВЯТ   Косад...

   
  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност: Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица....

 • Pioneer - Пионер Семена България ЕООД Pioneer - Пионер Семена България ЕООД

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД е официалният представител на ДюПон Пионер в България. Фирмата...

  ЕКОДАРПОЛ ЕКОДАРПОЛ

  ЕКОДАРПОЛ  е полска компания, която произвежда органични био торове и почвени...

  Агрия АД Агрия АД

      ИСТОРИЯ   Агрия АД е създадена през 1932 г., за да задоволи...

 • Меркурий Агро ЕООД Меркурий Агро ЕООД

  Меркурий Агро ЕООД e компания за търговия на селскостопанска техника и резервни части,...

  Агрополихим АД Агрополихим АД

  Агрополихим АД е водещ производител на азотни торове в Югоизточна Европа и лидер в...

  БУЛАГРО МАШИНИ АД БУЛАГРО МАШИНИ АД

  Вече 28 години Булагро е надежден партньор на добрите селскостопански производители в...

 • Скайтрак ЕООД Скайтрак ЕООД

  Скайтрак ЕООД е директен вносител на употребявани трактори от Япония с марките Kubota, Iseki,...

  Универсал НВГ Универсал НВГ

  Универсал-НВГ ООД е създадена през 1990 г. В търговията със селскостопански машини...

  Агритоп ЕООД Агритоп ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

forum