Климатичните промени, протекционизмът и автоматизацията са три фактора, които Bloomberg определя като основни фактори, които ще влияят на глобалната икономическа перспектива. С тази оценка са съгласни и експертите от икономическата група Farm Credit Canada (FCC).

Агроиновации: Мобилно приложение улеснява производителите на ябълки

Тези тенденции могат не само да нарушат световната икономика, но и да окажат съществено влияние върху формирането на перспективите пред земеделието и хранителната промишленост в много страни, отбелязват от FCC.

Наричаме ги нарушители поради простия факт, че тези тенденции могат съществено да променят начина, по който се произвежда храна в агросектора, управлението на агропромишления сектор и предприятията от хранителната промишленост в цял свят, допълват експертите.

Климатичните промени влияят на производството и търсенето

Повишаването на годишните, както и на сезонните средни температури, може да удължи вегетацията на растенията. Потенциалът за по-топло време увеличава вероятността от повече валежи по време на сеитбата и жътвата, което ще направи борбата с болестите и вредителите по-сложна. Това ще повиши риска от екстремни климатични явления, като наводнения и суша.

Както забелязахме през последните години, проблемите с времето може да доведат до загуба на продукция в основните земеделски региони. Това води до сериозни и колебаещи се последствия върху селското стопанство и хранителната промишленост, допълват експертите.

Нестабилните условия на ръст в цял свят също повишават важността на продоволствената безопасност. Отделни страни може да активизират своите усилия за трупане на запаси, което ще доведе до по-интензивна ценова конкуренция на достъпните култури. Това ще е от полза за земеделския износ, смятат от FCC, но ще се отрази негативно върху много пазари.

Търговски споразумения: защита от протекционизъм

Протекционизмът спомага за волативността на пазара, което оказва общо пагубно влияние върху световната икономика. Това е особено актуално за водещите износители на земеделска продукция в света, в това число за САЩ, Бразилия, Холандия, Канада и Китай.

Добри резултати може да се постигнат с помощта на постигането на сериозни търговски отношения. Макар през 2020 г. да има риск да възникнат проблеми с достъпа до ред пазари, напълно е възможно проблемите на едни пазари да отворят нови възможности на други.

Търговските споразумения помагат да се неутрализират някои негативни последствия на растящия протекционизъм в световната икономика. Когато по ред причини се въвеждат мита или се затварят граници, по-широкият диапазон от експортни пазари позволява да се преразпредели износът, а не просто да се намалява.

Същността е в това, че протекционизмът в променяща се и неопределена международна търговска среда не бива да оказва съществено влияние върху дългосрочния потенциал за ръст на износа. Основната причина е търсенето на продоволствие – то се е увеличило в цял свят. Очаква се да расте и през 2020 г. В животновъдния сектор може да се наблюдава ускоряване на ръста поради африканската чума по свинете в Китай и други страни.

Автоматизацията и иновациите спомагат за бъдещия успех

Въпреки световните икономически сътресения, перспективите на световния пазар на земеделска продукция през 2020 г. остават позитивни поради постоянните инвестиции в технологии и иновации. Инвестициите позволяват да се произвежда широк асортимент от стоки и хранителни продукти, което помага да се съхранят конкурентните позиции на световния пазар, смятат експертите от FFC.

Постиженията станаха възможни благодарение на автоматизацията както в селското стопанство, така и в преработката на хранителните продукти, което доведе до понижаване на разходите.

В обработвателния сектор автоматизацията помага да се реши проблема с липсата на работна ръка, особено на квалифицирана. В селското стопанство производителите внедряват различни технологии, които помагат да се понижат разходите и повишават ефективността на фона на постоянно променящите се условия.

Очаква се, че средата за постоянни инвестиции в иновации и технологии ще остане благоприятна.